Ako udržať kuchyňu zdravým miestom?

Kuchyňa a nezdravé miesto? Ako je to možné? Má to niečo spoločné s vyprážaným rezňom či inou nezdravou stravou?

Bezpochyby – kuchyňa dokáže ovplyvniť naše zdravie aj jedlom, ktoré sa v nej produkuje. Mastné a vyprážané jedlá nám život zaručene nepredlžujú.

V tomto článku sa však nebudeme venovať tmavým miestam slovenskej gastronómie. Kuchyňa vie byť nebezpečná aj celkom iným spôsobom – spôsobom, na ktorý sa často až tak neprihliada.

Téma tohto článku sa stáva širšou okamžite aj si uvedomíte, že súčasným trendom architektúry je prepájanie kuchyne s obývačkou, teda s miestom, kde trávime podstatnú čas nášho interiérového života. V minulosti bola centrom domácnosti takmer vždy kuchyňa. Domácnosti boli prirodzene omnoho menšie (čo sa týka rozlohy, rozhodne nie v oblasti počtu členov). Kuchyňa plnila funkciu obývačky. V kuchyni bolo vždy teplejšie ako v iných miestnostiach – v minulosti bolo v zime teplo veľmi cenené a domácnosti si ťažko mohli dovoliť intenzívne vykurovať viac ako jednu miestnosť.

Vysoké znečistenie, ktoré nikto nesleduje

Čistotu vonkajšieho ovzdušia monitoruje štát. Existujú rôzne normy, ktoré štát snaží rôznymi opatreniami naplniť. Prekročenia týchto limitov sú neraz hlásené v správach vo forme varovania.

Počuli ste však už  správu o zvýšenej koncentrácii znečisťujúcich látok v kuchyniach? Jasné, že nie. Štát sa do takejto miery o vašu domácnosť nestará. Vytvoril akurát nejaké normy, podľa ktorých by ste sa pri výstavbe bývania mali riadiť. Či dokonca musíte. Mnoho noriem sa však veľmi nedodržiava. Potom je to iba na vás, ako myslíte na svoje zdravie.

Zdroje znečistenia v kuchyni

Hlavným zdrojom znečistenia v kuchyni je varenie. A to v dvoch rovinách – splodiny, ktoré vznikajú činnosťou variaceho zariadenia a splodiny, ktoré vznikajú chemickou premenou pripravovaného pokrmu.

V prvom prípade veľmi záleží na tom, aký  sporák máte. Ak varíte na elektrickom sporáku či na indukcii, tak máte výhodu, pretože tieto zariadenie neprodukujú plynné exhaláty. Úplne inak je však na tom sporák, ktorý beží na zemný či iný plyn.

Zemný plyn je plyn, ktorý sa skladá takmer z 95 percent z metánu. Keby ste spaľovali čistý metán, tak vám okrem energie vznikne ešte oxid uhličitý a voda. Teda nič, čo by malo výrazne negatívny vplyv na vaše zdravie. Problém je však v tom, že zemný plyn nie je čistý metán a navyše dokonalé horenie (dokonalá chemická reakcia) je v podmienkach bežnej domácej kuchyne nemožná.

Okrem metánu nájdete v zemnom plyne aj vyššie uhľovodíky. Ich spaľovanie je už problematickejšie. Pri nedokonalom spaľovaní nám okrem oxidu uhličitého (ktorý je v zásade neškodný) vzniká aj oxid uhoľnatý, ktorý už vás vie odviesť aj na druhý svet. Pri bežnej prevádzke sporáka však koncentrácia oxidu uhoľnatého nikdy nedosiahne úroveň, ktorá by vás mohla zabiť. Aj malé koncentrácie však pôsobia na ľudský organizmus dráždivo.

Ďalším podstatným problémom sú oxidy dusíka, ktoré pôsobia dráždivo na dýchací aparát človeka. Súvisí to s tým, že vo vzduchu sa okrem kyslíka nachádza aj dusík, ten sa však veľmi chemických reakcií nezúčastňuje. Aj malé koncentrácie oxidov dusíka sú však už pre ľudský organizmus problematické. Oxidy dusíka však nemajú schopnosť tak narušiť váš organizmus ako už spomínaný oxid uhoľnatý.

Pri varení sa všetky spomínané plyny zhromažďujú v relatívne neveľkom priestore. Aj v prípade, že pri horení vznikajú malé množstvá exhalátov, v priebehu dlhšieho času dokážu výrazne zmeniť kvalitu ovzdušia v interiéry. Takto môže byť vzduch v interiéry výrazne horší ako v exteriéry.

Ďalšie znečisťujúce látky sa do ovzdušia kuchyne dostávajú chemickou premenou pripravovaného jedla. Ide o veľké spektrum rôznych látok, ktoré však prevažne nemajú negatívny dopad na ľudské zdravie. Niektoré produkty varenie však majú zlý vplyv na zdravie, a preto aj na tento druh znečistenia je treba myslieť.

Toto platilo v prípade, že varenie je dokonalé. A ono tomu nie je tak vždy. Stačí, že niečo je zohriate na priveľkú teplotu a z jedna sa začnú uvoľňovať látky, ktoré by ste radšej v kuchyni nechceli mať.

Ako bojovať za čistý vzduch v kuchyni?

Základom boja proti znečisteniu v kuchyni je digestor. Funkciou tohto zariadenia je odsávať znečistený vzduch do exteriéru a zamedziť tak interiérovému znečisteniu. Ono v to v princípe aj funguje.

Digestor však vyžaduje, aby ste do kuchyne mali zavedenú vetraciu rúru. Digestor tak musí byť spojený s exteriérom. A toto nie je vždy práve najjednoduchšie. Ak si chcú ľudia uľahčiť svoju situáciu, tak si kúpia digestor bez vývodu. V ponuke sú digestory, ktoré zabezpečujú vnútorný obeh vzduchu. Vzduch prechádza cez filter. Tento filter síce dokáže odstrániť určité látky (pokiaľ je nový, takýto filter je potrebné pravidelne meniť, na čo sú bežne zabúda). Určite sa však nepostará o odstránenie všetkého znečistenie. Využitie tohto typu digestora možno odporučiť iba v prípade, keď naozaj nemáte inú možnosť.

Nikdy by sme nemali zabúdať na klasické vetranie. Toto však neplatí iba pri kuchyni, ale aj pri všetkých ostatných izbách.

Zaujímavou pomôckou v boji proti interiérovému znečisteniu sú rôzne čističe vzduchu. Moderné prístroje tohto typu dokážu toho naozaj dosť. Nie sú však práve najlacnejšie.

Pridaj komentár