5 vecí, ktoré rozhodne nepatria do kuchyne

Na internete nie je problém nájsť desiatky článkov, ktoré sa venujú téme, čo všetko by malo byť v dobrej kuchyni. Čo tak sa pozrieť na kuchyňu presne z opačného pohľadu? Čoho by sa mala dobrá kuchyňa vyvarovať? Čo má negatívny vplyv na prácu v kuchyni a jedlo, ktoré v nej vzniká?

1. Neporiadok

Udržiavanie poriadku v kuchyni nie je v tomto zozname žiadnym prekvapením. Každá dobrá gazdinka sa snaží mať v kuchyni a pekne a čisto. Poriadkom sa tu myslí skôr dobré zorganizovanie celej kuchyne.

kuchyna novem

Kuchynská linka má byť usporiadaná tak, aby to uľahčovalo prácu. Jednotlivé časti kuchyne a nástroje majú minimalizovať pohyb v kuchyni. Kuchár či kuchárka by mali mať v najlepšom prípade všetko po ruke.

Dobrý kuchár myslí aj na efektivitu svojej práce. Obed či večeru chce pripraviť v čom možno najkratšom čase. A k tomu jednoznačne potrebuje dobre zorganizovanú kuchyňu.

Čistota kuchyne by mala byť samozrejmosťou. Čistá kuchyňa sa rovná zdravá kuchyňa.  V kuchyni sa pracuje s potravinami, ktoré sú prirodzene náchylné na rôzne plesne a ďalšie znečistenia. Jediným spôsobom, ako 100-percentne zabezpečiť hygienickú neškodnosť potravín je udržovať okolité prostredie maximálne čisté.

2. Tupé nože

Nenájdete kuchyňu, ktorá by sa zaobišla bez aspoň základnej sady kuchynských nožov. Kvalitu kuchyne však nespoznáte podľa ceny tejto sady. Pozornosť je potrebné zamerať na ostrosť nožov. V zanedbanej kuchyni očakávajte tupé nože. Dobrý kuchár má po ruke vždy ostré nože.

Tupé nože nerobia prípravu jedla iba ťažšou a zdĺhavejšou. V prvom rade sú nebezpečné z pohľadu bezpečnosti práce. Pri rezaní tupým nožom je potrebné vyvíjať veľký tlak, čo môže pri troche nepozornosti viesť k nepríjemným úrazom.

Pozor je však potrebné si dávať aj na samotné ostrenie nožov. Pokiaľ máte v kuchyni dlhodobo tupé či polo tupé nože, a odrazu ich dáte nabrúsiť, riziko úrazu je extrémne vysoké pre všetkých ľudí, ktorí o tomto vylepšení kuchyne neboli informovaní. Nevyhnutným opatrením pri ostrení nožov je informovať zvyšok rodiny. Takisto by ste sa mali vyhýbať ostreniu časti sady nožov. Vždy je lepšie ostriť celú sadu naraz – aby všetky nože mali rovnakú ostrosť.

3. Polotovary

Nie je tomu tak dávno, kedy by ste v kuchyni polotovary darmo hľadali. Naši predkovia si všetko vyrábali sami. Polotovary sú trendom posledným desaťročí. Na Slovensku dokonca je to dokonca ešte mladší trend.

Najväčšou výhodou polotovarov je zrýchlenie práce v kuchyni. Táto rýchlosť však nie je zdarma. Rýchlosť prípravy obedu či večere z polotovarov ide vždy na vrub kvality. Ide tu o priamu úmery. Čím viac použitých polotovarov pri príprave jedla, tým možno očakávať nižšiu kvalitu.

Prípravou pokrmov s čerstvých surovín síce strávime viacej času, výsledok práce v kuchyni je však vždy lepší a zdravší. A najmä viete, do čoho sa na obed či večeru pustíte.

Polotovary sa vyrábajú  s tým, že musia vydržať na pultoch predajní vopred určenú dobu. Toto vyžaduje špeciálne výrobné postupy a pridávanie chemických látok, ktoré kvalite a ani chuti potraviny určite nepridávajú.

Mnoho kuchárov dokonca tvrdí, že používanie polotovarov v skutočnosti žiaden čas nešetrí. Namiesto 15 minútového rozmrazovania sa môžete pustiť do spracovania čerstvých surovín.

4. Šperky

Hádam nikto nebude pochybovať o tom, že prstene či rôzne zlaté prívesky  sú pekné a vkusné. V kuchyni na kráse nepridajú, dokážu sa však postarať o problémy.

Šperky v kuchyni bezpečnosti pri práci rozhodne nepomáhajú. Nosenie všemožných ozdôb zo zlata či striebra nepomáha ani hygiene v kuchyne. Predstavte si, že niekomu spadne prsteň či náušnica do hrnca a potom ich musí vyloviť.

Kuchára či kuchárku zdobia chutné jedlá, a nie všemožné šperky.

5. Televízor

Umiestnenie televízora nijako neovplyvní zdravie jedla či kvalitu pracovného prostredia v kuchyni. Televízor však býva rušivým prvkom. Toto platí dvojnásobne v domácnostiach, ktoré majú spojené kuchyňu s jedálňou.

Rušenie kuchára či kuchárky pri varení nie je také dôležité  ako rušenie pri stolovaní. Pri varení môže televízor pomôcť pri prečkávaní dlhých nudných chvíľ.

Pri stolovaní má ale televízor výrazne negatívny efekt. Nielenže ruší tradičnú atmosféru pri stole, kedy sa rodina môže v pokoji porozprávať, vedci dokonca zistili, že pri pozeraní televízie náš mozog vypína kontrolu príjmu potravy. Toto vedie k tomu, že zjeme viac, ako by sme zjedli bez prítomnosti televízora.

6. Mobilný telefón

Mobilný telefón v kuchyni nijako nenaruší chod sporáku či mikrovlnej trúby. Kvalita jedla bude stále rovnaká. Mobilný telefón by nemal byť v kuchyni trochu z iného dôvodu.

Kuchyňa je v slovenských rodinách tradičným spoločenským miestom, kde sa jej členovia pravidelne stretávajú či už pri obede alebo večeri. V súčasnej uponáhľanej dobe je to často jediným miestom, kde sa dokáže celá rodina stretnúť a v pokoji porozprávať.

Mobilný telefón za stolom klasickej konverzácii rozhodne neprospieva. Bez mobilu po ruka sa rodina môže porozprávať zoči-voči. Bez rušenie facebookom, sms či ďalšími mobilnými aplikáciami.

7. Čistiace prostriedky

Čistiace prostriedky, lieky, zápalky či akákoľvek chémia? Nič z tohto by sa nemalo nachádzať v kuchyni. Kuchyňa je miestom prípravy potravín a akékoľvek riziko kontaktu s nebezpečnou chémiou je neprijateľné. Chemické čistiace látky by mali byť bezpečne uschované mimo kuchynskej linky.

Pridaj komentár